India a înregistrat duminică un nou record mondial de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, cu peste 400.000 de teste pozitive înregistrate în această țară.
Totodată, numărul de decese înregistrate la nivel național depășește noi recorduri, cu 3.689 de morți în ultimele 24 de ore, informează Digi24.
Premierul țării, Narendra Modi, a avut o discuție duminică dimineață cu ministrul Sănătății, pentru a discuta despre criza din aceast țară.
Spitalele indiene sunt absolut copleșite de numărul uriaș de pacienți, în contextul în care acestea se confruntă cu o penurie de paturi de ATI disponibile și cu lipsa rezervelor de oxigen.
Sâmbătă, 12 oameni au murit în Delhi după ce Spitalul Batra a rămas fără oxigen, pentru a doua oară în ultima săptămână. Publicația Times of India a anunțat 16 morți în statul Andhra Pradesh din cauza lipsei de oxigen din două spitale, și alte șase victime în Gurgaon, o suburbie a capitalei Delhi.
Vineri, India a înregistrat un nou record mondial în ceea ce privește numărul de noi cazuri înregistrate în 24 de ore: 386.452, iar numărul de decese înregistrate în același interval a ajuns la 3.498, potrivit Ministerului Sănătății de la New Delhi.
Numărul deceselor este atât de mare încât autoritățile au fost nevoite să înființeze crematorii improvizate în parcuri și parcări, întrucât cele oficiale nu mai fac față cererii.
Cazurile tot mai multe au umplut până la refuz spitalele din țară, astfel că mulți bolnavi ajung să moară până să găsească un pat de spital.
Acum, însă, la toate aceste neajunsuri se adaugă și lipsa dozelor suficiente de vaccin. Acesta este un paradox, dat fiind faptul că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume.
Astfel, în Mumbai, cel mai mare oraș din țară și capitala financiară a Indiei, toate centrele au fost închise pentru trei zile, începând de vineri, până când acestea vor fi aprovizionate cu seruri.
Țara administrează în acest moment vaccinul de la AstraZeneca și propriul ser, numit Covaxin.
Deși India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, campania de imunizare din această țară, începută în luna ianuarie, evoluează destul de lent. Până astăzi, doar 9% din cei 1,4 miliarde de oameni din India au primit o doză de vaccin anti-COVID.
Multe țări au început să ofere ajutor Indiei. Marea Britanie a început să trimită ventilatoare și concentratoare de oxigen, dar un purtător de cuvânt al prim-ministrului a anunțat că țara nu are doze de vaccin în exces pe care să le trimită Indiei.
India a cerut ajutorul statelor europene în contextul în care autoritățile nu mai fac față numărului uriaș de noi cazuri de COVID-19.